• Yazar
    Gönderiler
  • #100000465
    buyuktankaya
    Katılımcı

    İzolasyon trafosu, adından da anlaşılabileceği gibi bir tür transformatördür. Ancak normal bir transformatörden farklı olarak, trafonun çıkış sargısı ile giriş sargısı arasında elektriksel bir bağlantı yoktur. Bu özelliği sayesinde elektriksel bir devre ya da cihazı toprak ve diğer devrelerden izole eder basit bir deyişle faz, nötr, toprak hatlarındaki gerilim sıçramaları, elektriksel gürültü gibi problemlerin oluşmasını önlemeye yardımcı olur . faz, nötr, toprak hattı üzerinden ses sistemimize gelebilecek diğer kaynakların (Buzdolabı, Çamaşır Makinesi, Bulaşık Makinesi vb.) istenmeyen gürültülerini(Armonikleri) minimize ederek ses sistemimize yansımasını engeller. Bu her zaman işe yarar mı ? cevap (Hayır) Bunun kullanımına karar vermeden önce mutlaka Osiloskop ile ölçüm yaparak bunun kullanımına karar vermek gerekir.

    #100000467
    buyuktankaya
    Katılımcı

    Bizim yaptığımız denemelerde izolasyon trafosunun Toprak hattını Genel sistem hattının Toprak hattından ayırma şansımız vardı. ayrı bir bakır çubuk kullanarak izolasyon trafosunun toprak hattını direk toprağa yönlendirdik. dolayısı ile toprak hattı üzerinden gelebilecek armonikleri de engellemiş olduk. Fakat Hassas üst düzey Osiloskop ile yaptığımız ilk frekans ölçümlerimizde izolasyon trafosunun gürültü ürettiğini görmüştük. benim yorumum her sistemde her izolasyon trafosunun çözüm olacağı gibi bir sonuca varmamak gerekiyor. anladığım kadarı ile sizin deneyimleriniz de bu yönde.

    #100000468
    buyuktankaya
    Katılımcı

    evet her trafolu cihaz tam birebir olmasa da aslında izolasyan trafosuna benzer şekilde çalışır fakat aynı görevi yapmaz diye biliyorum bu trafoların amacı (Genel Olarak Söylüyorum, farklı çalışanlarda var) elektriği bir pil gibi biriktirip gerektiğinde sisteme vermek (Örneğin Bass Frekansı ihtiyacında) , izolasyon trafosunda giriş çıkış sargı sayısı ile oynayarak şebeke voltajını oransal olarak ayarlamak mümkündür. mesela eğer evinize sürekli düşük voltaj geldiğini biliyorsanız bunu giriş çıkış sargı sayısı ile oynayarak yükseltebilirsiniz ya da tam tersi sürekli yüksek voltaj geliyorsa bunu düşürebilirsiniz. evet empedans dolayısı ile gürültü oluşması muhtemeldir. fakat bu gürültünün bizim duyacağımız frekans aralığında olup olmadığı önemlidir. Çok üst seviye Hi-End sistemlerde bunun çözümünü Alternatif akımı (AC) önce Doğru Akıma (DC) çevirip sonra tekrar Alternatif akıma (AC) çevirerek elektrikten gelebilecek gürültüleri temizlediklerini okumuştum. Örnek : PS Audio bunun en büyük sebebi evlerdeki elektrik şebekelerine artık bir çok farklı faktörün dahil olması mesela Rüzgar Enerji Santrallerinden gelen elektriğin şebekeye verilmesi, Güneş Enerji Santrallerinden gelen elektriğin şebekeye verilmesi, ayrıca elektrikli araçların sisteme dahil olması bina trafolarının yetersiz kalması vs şeklinde bir çok faktörü sıralayabiliriz. İzolasyon trafosuna bizi yönlendiren en büyük faktör Fayda/Maliyet açısından diğer çözümlere göre görece daha ucuz olması diye düşünüyorum. yoksa elbette pahalı bir çevirici ile AC-DC-AC yaptığınız zaman bütün sorununuz ortadan kalkmış oluyor.

Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmalısınız.