Ana Sayfa Forumlar Hifi Oda Akustiği ve Akustik ürünler Akustik oda doğru ölçüm

son güncelleme tarihi: buyuktankaya 11 ay 2 hafta önce
1 ses
2 yanıt
  • Yazar
    Gönderiler
  • #100000464
    buyuktankaya
    Katılımcı

    Sesin bir ortam içinde doğru bir şekilde yayılması, dip seslerden arınmış, yankının en az seviyeye indiği şekilde pürüzsüz ses e ulaşmak için düzenlemeler yapılan mekanlar, akustik ortamlardır. Akustik oda doğru ölçüm ve doğru ses yalıtımı ile elde edilebilir.

    Oda Akustik ölçümü yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli konuların başında kullandığınız ölçüm yazılımı ile uyumlu kalibre edilmiş ses ölçüm mikrofonu kullanmaktır. Kalibre edilmiş ölçüm mikrofonu kullanmadığınız takdirde Cep Telefonu vb. cihazlar ile yaptığınız akustik ölçümler doğru sonucu vermeyecektir.

    #100000474
    buyuktankaya
    Katılımcı

    Akustik meselesi gerçekten inanılmaz detaylı bir konu bu işin içine hem matematik hem fizik aklınıza gelebilecek bir çok bilim dalı giriyor ben bunlara tek tek girip aklımızı karıştırmak istemiyorum. Akustiğin Hi-Fi ile uğraşan bizleri ilgilendiren tarafı basitçe anlayacağımız şekilde yazmaya çalışırsam. Bulunduğumuz ortamda hoparlörlerden çıkan sesleri (frekans) hoparlörlerden kulağımıza ulaşana kadar oluşabilecek yansımaları veya emilimi kontrol altına alabilmek olarak açıklayabiliriz. bir Örnek vermek gerekirse : insan sesi çalıyoruz sesi belli bir seviyeye kadar açtık fakat ses yankılanıyor işte bu yankılanmayı kontrol altına almak ve sesi yankısız ve açtığımız ses şiddetine yakın bir oranda bozulmadan duyabilmek için çalışıyoruz. Elbette konu bu kadar basit değil çok karmaşık girişte de yazdığım gibi işin içine ev ısısından tutunda evdeki duvarların yapısı evdeki eşyaların malzemesinin yapısına, yerdeki halının altında keçe olup olmamasına kadar inanılmaz detaylı düzenlemeler giriyor.

    #100000482
    buyuktankaya
    Katılımcı

    Akustik ölçüm yazılımları bize ne sağlıyor, Akustik ölçüm yazılımları yaptığımız ölçüm sonucunda bulunduğumuz ortamın nasıl bir akustik yapısı olduğu ile ilgili bize bir takım bilgiler veriyor. Örneğin : Bu yazılım ölçüm sonucunda bize şunu diyebiliyor: Sen müzik dinlerken 6 kHz – 20 kHz aralığı high (üst) olarak tanımlanan tiz seslerin bulunduğu frekansdaki ses sinyallerini gereğinden fazla yüksek duyuyorsun veya tam tersi bu frekanstaki sesleri odadaki akustik bozukluk dolayısı ile gerektiği gibi duyamıyorsun.

    • Bu yanıt 11 ay 2 hafta önce önce buyuktankaya tarafından değiştirildi.

Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmalısınız.